Kako ločiti “kvazi” trajnostno modo od blagovnih znamk, ki se trudijo spremeniti svet na bolje…

Kako ločiti “kvazi” trajnostno modo od blagovnih znamk, ki se trudijo spremeniti svet na bolje…

Draga moja,

Imaš občutek, da se znamke oblačil s trajnostno modo, v zadnjih letih kar množijo?

Si želiš enkrat za vselej izvedeti, kaj je tisto, kar loči “kvazi” ponudnika okolju prijazne mode od pristnih in legitimnih?

Potem me veseli, da si tukaj, saj si se znašla na pravem mestu. Z vzponom etične mode številne znamke oblačil namreč poskušajo povečati svoje občinstvo z uporabo posebne tehnike, ki jo v modni industriji poznamo tudi kot “zeleno pranje” ali “zeleno zavajanje”.

*"Greenwashing" se pojavi, ko blagovna znamka zagotavlja trajnost oblačil, ki v resnici niso tako zelo trajnostna, ker si te želi spodbuditi k nakupu. Eden od primerov “zelenega pranja” je označevanje oblačil s certifikati, zaradi katerih se lahko zdijo bolj etična, kot v resnici so.

In ker si ne želim, da se nehote ujameš v past zgolj zato, ker si želiš narediti nekaj lepega zase ali za okolje, ti bom v nadaljevanju predstavila 4 pomembne certifikate, ki ti zagotavljajo, da je izbrana blagovna znamka dejansko etična in trajnostna. 

Tudi sama sem namreč že od malih nog velika ljubiteljica mode…

Vedno sem pogledovala po revijah, si zamišljala neke nore kombinacije in sanjala o najrazličnejših kosih oblačil. Z leti pa mi je postalo jasno, da tudi pri oblačilih velikokrat ni vse zlato, kar se sveti. Zato sem se svojega druženja z modno industrijo lotila v obliki posebnega projekta, o katerem ti morda zaupam kaj več kasneje…

Najprej se mi zdi prav, da na kratko preletiva glavne certifikate, ki ti dajo vedeti, da je izbrano oblačilo prijazno tako okolju, kot tebi in tvojemu domu. Zato je smiselno, da začneva ravno s tistim, ki je pravzaprav ZLATI STANDARD v industriji trajnostnih oblačil in je od vseh naštetih verjetno najboljši pokazatelj tega, da resnično gre za okolju, človeku in družbi prijazno oblačilo:

#1 Certifikat:  Global Organic Textile Standard (GOTS)

Ko je govora o zelenih certifikatih, GOTS nedvomno igra najvišjo vlogo pri zagotavljanju kakovostnega, zdravju prijaznega in VARNEGA tekstila. Če si poskusiš na hitro predstavljati, je to tako, kot bi govorili o Tini Maze med smučarkami :)

Ne le, da GOTS zagotavlja zdravju prijazne snovi, ki se bodo na koncu koncev dotikale tvoje kože in telesa, ampak hkrati tudi spreminja celostno strukturo in problematiko, povezavo s proizvodnjo tekstila: pridelava surovine, ekološka in družbeno odgovorna proizvodnja, jasno označevanje za zagotavljanje verodostojnosti, itd.

Osnovno merilo za pridobitev GOTS certifikata je zahteva, da je tekstil izdelan iz vsaj 95 % certificiranih organskih naravnih vlaken, tisti, ki vsebujejo GOTS certifikat z oznako razreda ORGANIC (ekološko), pa morajo vsebovati vsaj 70% certificiranih ekoloških vlaken.

Poleg vsebnosti naravnih vlaken, pa so oblačila z GOTS certifikatom še toliko bolj cenjena, ker:

  • Vse kemične snovi (barvila in druge kemikalije) dosegajo zahteve glede toksičnosti in biorazgradljivosti.
  • Uporaba strupenih težkih kovin, formaldehina, aromatskih topil, nanodelcev, genetsko spremenjenih organizmov (GSO) in njihovih encimov je STROGO PREPOVEDANA
  • Belila so osnovana na kisiku, namesto na kloru, olja pa ne vsebujejo težkih kovin.
  • Enako velja za tisk na tkaninah: ne sme vsebovati plastičnih elementov, PVC, niklja ali kroma.
  • Enote z vodnimi procesi ves čas natančno zapisujejo uporabo kemičnih snovi, porabo energije, porabo vode in odstranjevanje odpadne vode ter usedlin.
  • Odpadna voda iz predelovalnih postopkov se mora očistiti v čistilnih sistemih.
  • Rastline uporabljene pri proizvodnji ne smejo biti gensko spremenjene.

Za piko na i pa mora proizvodnja poleg zgoraj naštetih naravnih kriterijev, dosegati tudi minimalne družbene standarde, ki jih določa Mednarodna organizacija dela (ILO): Prisilno delo ali suženjstvo strogo odpade, zaposleni imajo pravico do svobodnega združevanja in pogajanja pri sklepanju pogodb, zagotovljeni so zdravi pogoji dela in plače, ki zagotavljajo kritje stroškov. 

 

Ja…

Dopolnjevanje svoje omare z oblačili z GOTS certifikatom je resnično mnogo več, kot uživanje v lepih in novih kosih oblačila. Z vsakim nakupom takšnega modnega kosa namreč ne pomagaš samo sebi izgledati čudovito, pač pa postaneš del čudovite spremembe v svetu.

#2 Certifikat: Global Recycled Standard (GRS)

GRS oziroma po slovensko Globalni standard za recikliranje je odličen pokazatelj, da je tvoj izbran pulover, kratke hlače, ali katerikoli drug kos oblačila resnično izdelan iz recikliranih materialov (oziroma le-te vsebuje).

Gre namreč za standard proizvodnje, ki poskrbi, da je v končnem izdelku čim večja vsebnost predpisanih recikliranih materialov. Poleg tega pa so vsa oblačila pod oznako GRS, ki se znajdejo v tvoji omari, opremljena z dodatnimi okoljskimi in družbenimi merili:

  • Zmanjšanje škodljivega vpliva proizvodnje na ljudi in okolje. Na ta način se med izdelavo oblačil zaščiti tudi zaposlene, ne le narave.
  • Visok odstotek reciklirane vsebnosti v oblačilih. GRS zajema predelavo, proizvodnjo, pakiranje, označevanje, trgovanje in distribucijo vseh izdelkov, ki vsebujejo vsaj 20% recikliranih materialov,
  • Odgovorno proizvodnjo in 
  • Transparentno komunikacijo.

Če povzameva…glavni cilji GRS so zagotavljanje dobrih delovnih pogojev ter zmanjševanje negativnega vpliva na okolje s ponovno uporabo zavrženih surovin. V kolikor si tudi ti velika ljubiteljica živali in si jih v svojih oblačilih nekako ne želiš “srečati”, pa te zna pritegniti naslednji certifikat..

#3 Certifikat: PETA-Approved Vegan

Če si v svojih oblačilih želiš čim manj (ali pa popolnoma nič) živalskih materialov, potem je na etiketah dobro iskati "PETA-Approved Vegan" certifikat. V tem primeru gre za oblačila (ali ostale izdelke) iz veganskih alternativ živalskim materialom, kot so usnje, krzno, svila, perje ali kosti.

PETA-Approved Vegan logo ti namreč pomaga, da lahko med nakupovanjem na prvi pogled prepoznaš veganske izdelke in opraviš nakup, ki je morda v skladu tudi s tvojimi vrednotami.

Je pa tako… Kljub temu, da gre za svetovno znan certifikat, ki ga k svoji znamki skrbno pripisuje ogromno podjetij, ti toplo svetujem, da bodi pri izbiri vseeno pozorna… 

Logo ti sicer res lahko da vedeti, ali je neka določena blagovna znamka oziroma kos oblačila veganski ali ne, so pa kriteriji precej manj zahtevni, kot pri zgornjem GRS-ju. Zato ti priporočam, da v takih primerih poskusiš poiskati še kakšen drug “dokaz” ali dejstvo, da resnično tudi gre za živalim prijazne proizvode in tako odpraviš svoje dvome.

Zadnji pomemben pokazatelj pri iskanju trajnostnih modnih znamk pa je certifikat, ki poleg okolja ščiti tudi delavce v proizvodnem procesu…

#4 Certifikat: Fair Wear 

Certifikat, ki v slovenskem prevodu pomeni “pravična moda” temelji na konferencah Mednarodne organizacije za delo in deklaraciji o človekovih pravicah združenih narodov.

To v praksi pomeni, da z izbiro oblačil, ki imajo Fair Wear certifikat, podpiraš zdravo in pravično delovno okolje, kjer:

  • NI prisilne delovne sile,
  • NI diskriminacije pri zaposlitvi, 
  • NI zlorabe otroške delovne sile,
  • so plače zaposlenih zadostne za osnovne potrebe njihovih družin brez “zategovanja pasu”
  • je delovni čas sprejemljiv in ne presega 48 ur na teden, 
  • so nadure prostovoljne ter ustrezno poplačane
  • so delovne razmere varne in zdrave. 

Fundacija se z neustreznimi delovnimi razmerami v tovarnah z oblačili spopada tako, da nenehno išče bolj ustrezne rešitve ter v delovne procese podjetij uvaja postopne izboljšave, ki ustvarjajo resnične spremembe za ljudi.

Tako, draga moja…

S tem se počasi približujeva koncu tega informativnega zapisa, v katerem upam, da ti je uspelo izvedeti kaj novega in da ti bodo zgornje informacije pomagale razločiti “zelena” oblačila od tistih, malce “manj zelenih”. 

Med množičnimi znamkami oblačil, ki se vsako leto na novo pojavijo, jih je še vedno zgolj nekaj % označenih kot “zelenih”...

Kljub temu, da je zavedanje o trajnostni modi danes morda precej večje, kot pred leti, so stroški proizvodnje trajnostne mode za mnoge še vedno odločilni, za piko na i pa se vsako leto pojavlja več “greenwashinga”. Verjamem pa, da si ne želiš hoditi od trgovine do trgovine in pri vsaki majici ali puloverju, ki ti je všeč, čitati etiket - sploh v teh čudnih časih.

Sicer takole na daleč težko uganem, kakšen kos oblačila v tem trenutku morda iščeš. Povsem pa je verjetno, da ti bo na kožo pisana blagovna znamka, ki je posvečena naravi, udobju in žužkom. 

Ja, prav bereš :) Svojo ljubezen do okolja, mode in zdravja mi je pred leti uspelo združiti ter tako ustvariti unikatno linijo oblačil, ki se ponaša ne le z enim, temveč z vsemi zgornjimi certifikati. 

Ker te (še) ne poznam, malce težko ugotovim, kakšen okus imaš. Se pa zna zgoditi, da je ravno naša Divinebugs znamka tisto, kar ti bo povrnilo zaupanje v pravičen svet - tudi v tvoji omari :)

Želim ti čudovit dan in prijetno ter trajnostno nakupovanje,

Lidija iz Divinebugs

Nazaj na spletni dnevnik